Toată lumea pune accentul pe stabilirea obiectivelor. Trebuie să-ți setezi un obiectiv clar, să-l urmezi cu religiozitate și acesta se va îndeplini. Toți experții te sfătuiesc să-ți stabilești obiective specifice pentru cariera ta, pentru viața ta profesională și pentru finanțele tale. Și nu doar că te sfătuiesc, îți dau informații clare și concise care să te ajute să le îndeplinești. Zeci de citate motivaționale te bombardează zilnic pe rețelele de socializare și te impulsionează să îți urmezi planurile.

În ultimii 7 ani mi-am trasat obiective mărețe în domeniul profesional și ce credeți…le-am realizat! Ba chiar mai mult decât mi-am propus, dar toate au venit cu un cost ascuns, cost pe care nu mi l-a menționat nimeni. Și în acest articol vreau să îți vorbesc despre el în speranța că te va ajuta să nu faci aceleași greșeli ca și mine.

Dacă îți setezi obiective doar pentru cariera ta, pentru viața ta profesională – tot focusul, toată energia și toată atenția ta se vor îndrepta doar în această direcție și astfel viața ta personală, sănătatea ta și echilibrul tău emoțional vor avea de suferit.

 Soluția: atunci când îți setezi obiectivele trebuie să ai în vedere toate ariile importante din viața ta, să ai în vedere viziunea de ansamblu. Dacă îți vei seta obiective doar într-un domeniu toată atenția și energia ta se vor duce acolo pentru realizarea obiectivului iar celelalte domenii vor avea de suferit. Sfatul meu este să ai în vedere totul nu porțiuni individuale.

Și poate în primă instanță nu pare foarte important dar să spunem ipotetic că îți stabilești obiective doar pentru viața ta profesională și financiară (pentru că ți se pare ridicol să-ți planifici sănătatea, energia sau viață sentimentală mai ales atunci când ești tânăr) riști să te trezești într-o zi că ți-ai atins obiectivele dar ești obosit, bolnav și singur. Nu pare o perspectivă prea fericită nu?

 Soluția este ca atunci când îți setezi obiectivele să ai în vedere ansamblul vieții tale, toate ariile care sunt importante pentru tine, o viziune generală a vieții tale iar atunci când îți setezi obiectivele să nu te limitezi doar la unul sau două domenii ci să îți stabilești obiectivele în toate ariile importante ale vieții tale. Mai exact să nu stabilești obiective doar pe carieră și finanțe ci să ai în vedere și obiective pe sănătate, starea emoțională, viață socială etc.

Dacă îți vei stabili obiective individuale pe un singur domeniu toată energia și atenția ta se vor duce acolo și nu vei mai avea ce să investești și  să creezi în celelalte domenii și te vei trezi într-o bună zi că ți-ai atins obiectivele dar nota de plată este mai mare decât te-ai fi așteptat.

Îți propun să faci următorul exercițiu: stabilește care sunt toate domeniile importante din viața ta și preferabil este să începi cu sănătatea pentru că ea este pilonul de rezistentă al tuturor obiectivelor tale.

Îți propun să iei în considerare următoarele domenii, sunt domeniile standard care ne ajută să ne simțim împliniți, să ne focusam pe sănătatea noastră, să  avem o stare emoțională bună.

Îți propun să ai în vedere următoarele domenii:

  1. Sănătatea fizică și psihică/Condiția fizică (ne simțim cel mai bine atunci când suntem în condiția fizică ideală).

Starea sănătății tale îți impactează fiecare domeniu al vieții tale și este un factor important al stării de bine, chiar aș spune că este cel mai important factor al vieții tale. Atunci când ești sănătos și corpul tău funcționează bine poți gândi clar, îți poți controla emoțiile, oferi stabilitate emoțională și te poți bucura de tot ce îți oferă viața. Ai un nivel ridicat de energie și asta te ajută să te bucuri de tot ce îți oferă viață și să faci față provocărilor.

Deasemea și opusul este valabil, atunci când sănătatea îți este compromisă toată viața ta este afectată.  O dietă sănătoasă și exercițiile regulate te ajută să te menții suplu și cu un nivel ridicat de energie, 8 ore de somn pe noapte, hidratarea eficientă sunt deasemenea factori importanți care te ajută să îți menții sănătatea. Atunci când corpul tău se simte bine arată bine iar tu ești mulțumit.

Motivul pentru care am pus împreună sănătatea fizică cu sănătatea psihică și cu condiția fizică este că ele sunt strâns legate între ele.

Eu personal nu cunosc nici o persoană pentru care să nu conteze mult starea sănătății și starea corpului fizic astfel încât de ce să nu faci din sănătatea ta un domeniu în care să îți setezi obiective?

De exemplu: să faci sport în fiecare săptămână, să slabești 5 kg, să ai o dietă echilibrată.

  1. Starea intelectuală

Care sunt ultimele cărți pe care le-ai citit? Care este ultimul curs pe care l-ai făcut? Când a fost ultima dată când ai fost provocat la nivel intelectual? Cum sunt oamenii cu care îți petreci timpul? Discutați despre idei noi, soluții la diverse situații, modalități de evoluție sau discutați despre alți oameni?…

Când ai ieșit ultima dată din zonă de confort?

Atunci când îți hrănești creierul acesta va rămâne activ, tânăr, vei avea claritatea și dorința să faci mereu lucruri noi care să te ajute să evoluezi.

  1. Starea emoțională

Conexiunile umane.  Una dintre caracteristicile noastre definitorii este aceea că suntem ființe emoționale, suntem guvernați de emoțiile noastre iar una dintre nevoiele noastre de bază este aceea de a fi iubiți și apreciați. Fie că vorbim despre relația cu partenerul, fie că vorbim despre relația cu familia, prietenii, clienții sau colegii de serviciu – toate converg în același punct și anume – satisfacerea nevoii de iubire, afecțiune și apreciere. Iar atunci când ai parte de aceste emoții atunci asta vei transmite la rândul tău și astfel apare armonia și sănătatea emoțională.

  1. Caracterul/valorile personale

Valorile personale îți crează caracterul. Atunci când îți stabilești regulile după care îți ghidezi viața, valorile pe care dorești să le manifești în viața ta îți va fi mult mai ușor să ai claritate în viața ta, să știi ce vrei și unde vrei să ajungi.

Stabilind valorile care te caracterizează îți dai seama cine ești și ce vrei.

  1. Carieră

Să ai obiective clare în carieră este un mod sănătos de a acționa ,pentru că noi petrecem în medie 8 ore pe zi la serviciu/5 zile pe săptămâna iar dacă activitatea pe care o facem nu ne aduce bucurie și satisfacție, ba mai mult ne stresează și ne epuizează atunci ne îndreptăm cu repeziciune care stare de rău, tristețe, oboseală și lipsa chefului.

6.Financiar

Și pentru că banii sunt strâns legați de carieră ar fi bine să-ți setezi în paralel cu obiectivele pentru carieră și obiectivele financiare. Câți bani vrei să faci și cât ești dispus să plătești pentru ei? Să fii bogat nu înseamnă să ai mulți bani, aș spune chiar dimpotrivă, cu cât ai mai mulți bani cu atât ai mai multe probleme de rezolvat. Să fii bogat nu înseamnă să consumi din ce în ce mai mult, să îți dorești tot timpul mai mult fără să te simți satisfăcut de nimic și fără să simți că te poți opri din goana asta permanentă. Să fii bogat nu înseamnă să fii mereu ocupat, să te trezești dimineața devreme și să ajungi noaptea târziu acasă și să-ți vezi copii și cățelul doar când dorm.

Să fii bogat înseamnă să fii sănătos, să fii bogat înseamnă să ai un nivel crescut de energie, să fii bogat înseamnă să ai timp liber atât cât îți dorești, să fii bogat înseamnă să ai vacanță când ai nevoie și cât ai nevoie ca să te recuperezi, să fii bogat înseamnă să iubești viața și  să te bucuri de ea. Și nu neapărat în ultimul rând să ai resursele financiare să faci toate astea. Să fii bogat înseamnă să faci banii de care ai nevoie făcând ceea ce îți place.

 

Alte domenii pe care le poți dezvolta în viața ta și pe care poți să le ai în vedere sunt spiritualitatea, parenting, socializarea, hobby-urile, acțiunile caritabile, calitatea vieții, natură și orice altceva consideri că este important pentru tine.

Cumulul acestor domenii reprezintă o viziune complexă și de ansamblu pe care tu o ai asupra vieții tale, reprezintă conștientizarea  domeniilor importante din viața ta, atunci când investești energia ta în cee ace contează cu adevărat pentru tine viața ta va fi în armonie pentru că nu omiți nimic important, iar Îmbinarea acestora  îți va aduce împlinire și starea de bine.

 Succes în stabilirea obiectivelor!

Irina Lupașcu