În viață este ca în sport – ai antrenamente și competitii. In perioadele de antrenament te pregătești ca să caștigi competițiile.

În perioadele de antrenament depui efort concentrat,  înveți regulile jocului și le aplici , te pregătești, accepți critica constructivă și  îmbunătățești comportamente, crești rezistența, identifici care sunt zonele pe care ai de lucrat,  ai o disciplină, ai un program pe care îl respecți, ai un obiectiv clar stabilit, specific și măsurabil. Depui efort în fiecare zi ca să devii un jucator mai bun decât erai ieri.

Apoi vine competiția , în viața reală  poate fi o persoană pe care Universul  ți-o scoate în cale și care se pricepe de minune să-ți apese butoanele roșii, sau poate fi o schimbare pe care tot vrei să o faci demult dar îți lipsește curajul să acționezi sau poate fi orice situație neprevăzută pe care viața ți-o aduce, vezi tu, tocmai ăsta e farmecul vieții, neprevăzutul și neașteptatul. Tocmai de asta e bine să-ți faci antrenamentele la timp, ca să nu te prindă nepregătit.

Dacă te pregătești riguros, dacă știi regulile jocului și le respecți, dacă ai rezistența crescută, dacă ai rezultate , dacă înveți să-ți controlezi emoțiile ca să nu te afunde în mijlocul jocului, atunci șansele tale de reușită cresc – ești pe drumul cel bun.

Și chiar dacă nu ai caștigat dar măcar ai dat tot ce ai putut, poți evalua unde ai greșit și poți să ajustezi comportamentul pentru data viitoare. Pentru că vei mai avea o șansă. Și atunci cum vei proceda? Vei face aceleași greșeli? Nu cred!

Si dacă nici măcar nu încerci să joci pentru că antrenamentele sunt prea grele iar competițiile epuizante înseamnă că ai renunțat din start. Mai bine să fi jucat și să fi pierdut decât să nu fi jucat deloc. Dacă încerci, măcar știi cum este, chiar dacă nu îți iese. Înfrânt nu este cel ce pierde, înfrânt este cel care nu joacă.

Și dacă stai pe margine și îți dai cu părerea despre cei care joacă să știi că asta nu înseamnă că joci și tu, înseamnă doar că ești spectator, iar spectatori sunt mulți, jucătorii sunt rari.  Și poți să comentezi de pe margine dar vei fi ascultat doar dacă ai fost pe teren și ai jucat, atlfel…

 

Și nu mai bine începi antrenamentele ca să nu te prindă competiția nepregătit?

 

Irina Lupașcu